Tinerii instituționalizați, mai ales cei care părăsesc sistemul de protecție după împlinirea vârstei majoratului, au nevoie de suport psiho-emoțional, nu doar de ajutor material, lucru relevat de un studiu realizat, în vara acestui an, de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).
Studiul reprezintă o premieră la nivel național, deoarece până la acest moment nu a existat o evidență detaliată asupra situației și calității vieții și o vedere de ansamblu asupra tinerilor care ies din sistemul de protecție specială a copilului în România. Cercetarea i-a vizat pe toți cei 13.151 tineri care au părăsit sistemul de protecție specială între 2014-2017 și a identificat problemele principale cu care se confruntă tinerii la ieșirea din îngrijire: nu au deprinderi de viață independentă formate (nu știu să gestioneze un buget, nu știu să gătească), nu au o educație potrivită, nu au o locuință decentă și sunt expuși riscurilor (prostituție, trafic de droguri etc).
Vârsta medie la care tinerii părăsesc serviciile de protecție este de 19,8 ani versus 28,1 ani pentru copiii din familii. Sunt pe cont propriu de timpuriu, iar pentru asta e nevoie de o pregătire susținută, care să înceapă încă de la intrarea în sistem, etapizat.
În acest context, Asociația ASSOC a lansat proiectul „Un cuib pentru mâine” – POCU/738/4/20/136277. Proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 se adresează tinerilor între 16 și 25 de ani proveniți din centrele de tip familial din Maramureș și vizează dezvoltarea de servicii de asistență comunitară care să susțină dobândirea deprinderilor de viață independentă pentru adolescenții din sistemul de protecție.
Proiectul are ca scop scop sprijinirea tranziției de la un sistem institutionalizat către viața independentă prin asigurarea unor măsuri în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor instituționalizați sau post-instituționalizați, astfel încât să li se acorde posibilitatea de a duce o viață demnă și de a juca un rol activ în societate. Obiectivele echipelor implicate în proiecte privesc dezvoltarea deprinderilor de viață independentă pentru tineri instituționalizați sau care au părăsit sistemul de protecție, între 16 și 25 de ani din județul Maramureș prin implementarea de măsuri integrate de prevenire, intervenție și compensare în baza unui plan individualizat de sprijin.
„Un cuib pentru mâine” – POCU/738/4/20/136277
Beneficiar: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Apel: POCU/738/4/20 Operațiunea compozită OS 4.12, OS 4.13 – „Prima cameră – Instrumente inovative pentru integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială”- Regiuni mai puțin dezvoltate
Durată de implementare: 01.09.2020-31.03.2023
Valoare contract: 4.750.339,28 lei, din care 85%, 4.037.788,40 lei – valoare nerambursabilă din FSE și 15%, 712.550,88 lei – valoare nerambursabilă din bugetul național;